Varia
Nie tylko sztuką człowiek żyje
Kuchnia wege Agi Oziewicz
Zjazd XIII
Festiwal Teatralny „Mezalians”
18–21 sierpnia 2016
Kamieniec Ząbkowicki
Jako że z proporcjami u Agi ciężko, bo zawsze improwizuje i doprawia do smaku, tak więc przepisy są podawane na oko. W zależności, jak kto woli, można dodać jakiegoś składnika więcej lub mniej, można też coś dodać i stworzyć wersję alternatywną przepisów Agi Oziewicz. Próbujcie, eksperymentujcie i smacznego!
Pasta z zielonego groszku
- 1 puszka groszku
- 2-3 ząbki czosnku
- trochę oliwy
- trochę mięty, najlepiej świeżej – kilka listków
- trochę tymianku i oregano
- odrobina soli i pieprzu
Groszek odlać, wrzucić do miski razem z ziołami i wszystko zblendować. Doprawić solą i pieprzem. Najlepiej dodawać po odrobinie, próbując na bieżąco i zwiększać ilość.
Pasta ze słonecznika i pomidorów
- 1 miseczkę słonecznika
- 5-6 pomidorów z oleju i trochę tego oleju
- ząbek czosnku
- odrobina chili
Słonecznik troszkę podprażamy i zalewamy wrzątkiem żeby rozmiękł i spęczniał (najlepiej tyle wody, żeby zrównała się ze słonecznikiem). Pomidory kroimy drobno, wrzucamy wszystkie składniki do naczynia i blendujemy.
Zielone pesto
- podprażony słonecznik
- zielone liście (może być rucola, bazylia, oregano, jarmuż, pietruszka i w zasadzie wszystkie inne zielone liście też przejdą, chociaż najbardziej polecam, rucolę, jarmuż, pietruszkę i zioła
- oliwa z oliwek lub inny dobry olej
- sól, pieprz
- ząbek lub dwa czosnku – zależy od ilości
- suszona bazylia i oregano (zazwyczaj zużywam opakowanie)
- trochę tymianku
- można dodać odrobinę ostrej papryki i gałki muszkatołowej
Prażymy słonecznik, studzimy, dodajemy resztę składników i blendujemy. Pieprz i sól do smaku.
Masło orzechowe
- 1 część słonecznika
- 3 części orzeszków ziemnych niesolonych
- oliwa z oliwek
- sól
Prażymy orzechy, pod koniec prażenia dodajemy słonecznika i też go podprażamy. Dodajemy soli, odrobinę oliwy i blendujemy. Do smaku można również dodać odrobinę nierafinowanego oleju kokosowego. W zależności od tego, jaką konsystencję chcemy uzyskać, dodajemy mniej lub więcej tłuszczu.