Varia

Nie tylko sztuką człowiek żyje

Kuchnia wege Agi Oziewicz

Zjazd XIII
Festiwal Teatralny „Mezalians”

18–21 sierpnia 2016
Kamieniec Ząbkowicki

Jako że z proporcjami u Agi ciężko, bo zawsze improwizuje i doprawia do smaku, tak więc przepisy są podawane na oko. W zależności, jak kto woli, można dodać jakiegoś składnika więcej lub mniej, można też coś dodać i stworzyć wersję alternatywną przepisów Agi Oziewicz. Próbujcie, eksperymentujcie i smacznego!

 

Pasta z zielonego groszku

Groszek odlać, wrzucić do miski razem z ziołami i wszystko zblendować. Doprawić solą i pieprzem. Najlepiej dodawać po odrobinie, próbując na bieżąco i zwiększać ilość.

 

Pasta ze słonecznika i pomidorów

Słonecznik troszkę podprażamy i zalewamy wrzątkiem żeby rozmiękł i spęczniał (najlepiej tyle wody, żeby zrównała się ze słonecznikiem). Pomidory kroimy drobno, wrzucamy wszystkie składniki do naczynia i blendujemy.

 

Zielone pesto

Prażymy słonecznik, studzimy, dodajemy resztę składników i blendujemy. Pieprz i sól do smaku.

 

Masło orzechowe

Prażymy orzechy, pod koniec prażenia dodajemy słonecznika i też go podprażamy. Dodajemy soli, odrobinę oliwy i blendujemy. Do smaku można również dodać odrobinę nierafinowanego oleju kokosowego. W zależności od tego, jaką konsystencję chcemy uzyskać, dodajemy mniej lub więcej tłuszczu.